Inspiratiedag Fietsen zonder Leeftijd 22 september 2017

Week van de Mobiliteit

Geen vooruitgang zonder inspiratie: dus trokken vrijwilligers Luc Gadeyne en Lieve Ruwet op vrijdag 22 september vanuit Dijlehof in Leuven naar de allereerste inspiratiedag “Fietsen zonder leeftijd” door Mobiel 21 en Fietsberaad Vlaanderen, georganiseerd in het stadhuis van Deinze.

Mobiel21 zet zich als beweging al meer dan een decennium in voor duurzame mobiliteit en wil de leefomgeving voor iedereen op een milieuvriendelijke en veilige manier bereikbaar en leefbaar maken. Ze willen mensen, organisaties activeren en beleidsmakers inspireren om doordacht om te gaan met de dagelijkse verplaatsingen. Daarmee is deze Leuvense VZW voor ons land meteen ook het aanspreekpunt voor het internationale project “Cycling without age”.

De bewoners van woonzorgcentrum De Wingerd, net buiten de Leuvense ring, maakten al eerder kennis met een elektrische Duofiets. Het concept, door de kiné-collega’s geïntroduceerd om mensen met dementie terug te activeren, sloeg er onmiddellijk aan bij familieleden van de bewoners. Sindsdien wordt er graag en vaak samen gefietst en brengen ze mensen met dementie terug in beweging en opnieuw naar buiten in de groene omgeving.

Het idee, fietsen met minder mobiele ouderen in een riksja, komt overgewaaid vanuit Denemarken. In de nasleep van de aanslagen op Zaventem op 22 maart 2016, kwamen Karin en haar man Luc in contact met een Deens gezin dat plots opvang zocht. Door hen uitgenodigd in Kopenhagen zagen zij de Riksja’s op straat en zochten contact met Ole Kassow, de bezieler van het project aldaar. De persoonlijke ontmoeting met Ole en een bezoek aan het sociaal fietsatelier, waar de Riksja’s geassembleerd worden, zette het vuur aan de lont.  Karin Vandoorne is beleidsmedewerker in Dijlehof en drijvende kracht achter “Dijlehof Fietst” en Luc coördineert vandaag de ploeg vrijwillige Riksja-piloten.

Er werden de voorbije maanden sponsors gezocht en gevonden, met die middelen kon er ook voor Dijlehof een Duofiets worden aangekocht, én een Riksja. Vandaag fietsen de bewoners er opnieuw zelf, begeleid door zorgteam of familie. Vrijwilligers fietsen met bewoners in de riksja, een vaste ploeg zet zich daarvoor in. Bij goed weer maken ze vier namiddagen per week uitstapjes, korte ritjes van een half uur tot een uurtje, met een aangepaste snelheid door de Leuvense binnenstad.

Maar de inzet van Woonzorgnet-Dijleland gaat breder dan “Fietsen zonder leeftijd”. Vanuit een gedeelde visie rond duurzaamheid en het Leuvense engagement om bij te dragen aan de internationale klimaatdoelstellingen willen we meer medewerkers op de fiets, bezoekers stimuleren om hun wagen een keertje aan de kant te laten voor hun bezoek aan het woonzorgcentrum én tegelijk de bewoners terug naar buiten brengen in de autoluwe binnenstad of de groene omgeving daarrond.

Met de steun van het Vlaams Pendelfonds startte er vóór de zomer en in samenwerking met VELO vzw een fietsleaseproject voor de medewerkers van de vier huizen. Dijlehof kan omwille van de ligging in het midden van de stad bogen op een fietstraditie en ecologische initiatieven zoals een “dag van de lege parking”. Hierin werden ze dit jaar gevolgd door de collega’s van Ter Meeren in Neerijse die afgelopen donderdag, 21 september deelnamen aan “Car free day” – een sensibiliseringsactie in het kader van de “Week van de Mobiliteit” waarbij er in één dag niet minder dan 224 autokilometers werden bespaard.

Samen helpen we de fiets en het openbaar vervoer een bank vooruit. Woonzorgnet-Dijleland beweegt groen en gezond!