Wat als dementie helpt tegen burn-out?

In woonzorgcentrum De Wingerd start met “De Rustverleners” een uniek project

Hoe kunnen mensen met dementie de kans op een burn-out verminderen? Ontdek het op 18 oktober in woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven tijdens de start van het unieke project De Rustverleners. Tijdens een workshop worden de deelnemers ondergedompeld in de wereld van de bewoners. Een bijzondere ervaring.

Een blik in de spiegel

In woonzorgcentrum De Wingerd in Leuven vinden mensen met dementie een thuis. Ze wonen samen in kleinschalige woonunits en krijgen zorg op maat met de hulp van medewerkers, vrijwilligers en familie. We kunnen veel van hen leren, want personen met dementie zeggen zonder filter wat ze denken en hoe ze zich voelen. Open en eerlijk kijken ze naar de wereld, hartelijk en warm maar ook confronterend. Ze houden ons een spiegel voor zodat we onze eigen rust en onrust kunnen zien. Een cruciale stap als je de stress in je leven wil aanpakken.

Rust-ver-le-ner (de; m/v; meervoud: rustverleners) – persoon die je de kans biedt rust te vinden. Niet door je rust te geven, maar door je uit te nodigen om die rust zelf te vinden.

Met dit inzicht startten energiecoach Dirk Swaegers en het team van De Wingerd het project “De Rustverleners”. Ze richten zich op ondernemers, bedrijfsteams, iedereen die zijn stress de baas wil blijven, wil groeien en bijleren. Tijdens een unieke workshop draaien de deelnemers mee in de woonunits van De Wingerd. Ze lunchen, praten, wandelen, koken … Kortom, ze worden ondergedompeld in de wereld van mensen met een dementie. Zo worden de bewoners ‘de rustverleners’ die de deelnemers zonder het te weten uitnodigen hun manier van denken en hun gedragingen onder de loep te nemen.

Win-win

De deelnemers geven ook iets terug. Een luisterend oor, aandacht en respect voor de bewoners en voor de rol van de zorgverlener. Zo bekampt het project De Rustverleners niet alleen stress en burn-out, maar verandert het ook het maatschappelijke beeld van mensen met dementie ten goede.

 

UITNODIGING – 18 oktober

Welkom op de Rustverleners Workshop

De Wingerd en Dirk Swaegers nodigen je uit op de allereerste Rustverleners Workshop voor bedrijfsleiders, managers en hun team. Het is de kick-off van dit unieke project dat de steun heeft van de Koning Boudewijnstichting.

Meer weten over De Rustverleners?

Klik door naar de projectwebstek: www.derustverleners.be

Dirk Swaegers, energiecoach
E: dirk@energ.be | T: 0479 29 08 07

Antje Proost, zorgcoördinator De Wingerd
E: antje.proost@wingerd.info

 

 

Energiecoach Dirk Swaegers heeft een lange ervaring in het bedrijfsleven. Aanvankelijk werkte hij voor internationale ondernemingen rond het verbeteren van processen en systemen. In de loop van de jaren verschoof zijn focus van systemen en processen naar mensen. Met zijn bedrijf EnerG.be richt hij zich op het versterken van de persoonlijke energie, veerkracht en motivatie bij medewerkers en teams binnen bedrijven en organisaties.

EnerG.be
Wijnbergstraat 12
3052 Blanden