Walk with Path

In het dagelijkse leven ervaren een aantal bewoners van het woonzorgcentrum en bezoekers van het dagcentrum problemen bij het stappen. Daarom gaan de kinesitherapeuten van Dijlehof tijdens oefensessies actief op zoek naar aangepaste technieken om die mobiliteit te stabiliseren en waar mogelijk ook weer te verbeteren.

Bij de ziekte van Parkinson, maar ook bij andere ziektebeelden, zien we soms een slepende tred met kleine schuifelende pasjes. Dit verstoorde stappatroon manifesteert zich vaak al bij louter visuele hindernissen, bijvoorbeeld een afwisseling in de vloerbekleding. Het naderen van een reëel obstakel of een doorgang die smaller wordt, kan dan zelfs leiden tot een volledige blokkering of FoG (Freezing of Gait).

Jo De Clercq coördineert comfortzorg- en innovatieprojecten bij Woonzorgnet-Dijleland en stelde in samenwerking met Distrac Group een nieuw hulpmiddel voor: Path Finder. Dit kleine toestel tilt de stapbeweging opnieuw vanuit het automatisme op naar het bewuste niveau dankzij een lasertoepassing die tijdens het lopen zorgt voor visuele cues (directe aanwijzingen).

We zoeken samen met de collega’s in Dijlehof naar therapeutische concepten inzake sensomotorische integratie of (bij)sturen door een specifiek prikkelaanbod. De deelnemende bewoners kampen met een verstoord gangpatroon en waren nieuwsgierig naar de groene lijntjes op de vloer. Ze werden erdoor getriggerd om met meer aandacht te stappen en voelden zelf aan dat het in deze gecontroleerde oefensetting een stuk beter lukte.

We evalueren de eerste resultaten bij de testpersonen en stellen een verbeterde stapmotoriek vast met een aanhoudend of ‘naebbend’ effect dankzij het project ‘Veiliger & autonomer stappen door de inzet van innovatieve ondersteuningstechnologie‘.

Benieuwd welke technologische vernieuwingen ons nog kunnen helpen binnen de oefentherapie maar ook daarbuiten in het dagelijkse leven.

Meer informatie ?

Veerle Ven kine@dijlehof.be

Jo De Clercq | jo.declercq@wznd.be