Veiliger stappen in Dijlehof

Het innovatieproject ‘autonomer en veiliger stappen met ondersteunende zorgtechnologie kent bij het begin van 2023 een doorstart in woonzorgcentrum Dijlehof. Na het testen van de PathFinder vorig jaar, gaan de kine collega’s gedurende 6 weken aan de slag met de Rollz Motion Rhythm Parkinson-rollator. Wanneer deze demo periode er op zit gaan ze later dit jaar verder aan de slag met Ceriter als volgende toepassing binnen dit innovatieproject.

Rollz International is een Nederlands bedrijf met een gemotiveerd team aan ergonomische specialisten en ontwerpers die zich toeleggen op innovatieve mobiliteitsproducten. Hun Parkinson-rollator werd nog maar net geselecteerd voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2023 of bij WZC Dijlehof in Leuven past Woonzorgnet-Dijleland het product al toe in een testcase. We spelen dus ook dit jaar weer kort op de bal als het om comfortzorg en zorginnovatie gaat.

Het therapeutische concept in deze proeftuin bestaat er net zoals bij de Pathfinder in om met sensorische/zintuigelijke prikkels de motoriek positief te beïnvloeden oftwel het toepassen van sensomotorische integratie therapie. Buiten de visuele zintuigelijke prikkel, aan de hand van de geprojecteerde groene lazerstraal een stuk voor de voeten van de bewoner, zodat hier naartoe of er overheen gestapt kan worden, voegt de Rollz Motion Rhythm Parkinson-rollator twee bijkomende zintuigelijke aspecten toe om de FOG of Freeze of Gate bij personen met Parkinson te kunnen voorkomen of indien opgetreden er vlot zelfstandig terug uit te kunnen geraken:

  1. Een tactiele/proprioceptieve zintuigelijke prikkel aangeboden via een ingebouwde trilfunctie in beide handvaten van de rollator. Deze gaan op een welbepaald instelbaar interval trillen zodat een individueel afgestemd stapritme aangereikt wordt.
  2. Datzelfde ingesteld ritme kan ook via een auditieve prikkel aangeboden worden onder de vorm van een metronoom geluid dat wordt afgespeeld vanuit de rollator. Deze extra sturende prikkel kan dankzij een bluetooth connectie bovendien ook op de smartphone gehoord worden. Dit laatste maakt het ook mogelijk om dit auditieve signaal enkel aan de persoon zelf aan te bieden door de toepassing van een bluetooth geconnecteerd oortje of een modern hoorapparaat. Zo hoeven naasten het sturend ritme niet eens te horen en is deze toepassing niet stigmatiserend.

Deze op motorisch vlak sturende sensoriek vanuit de verschillende kanalen, wordt bediend door het indrukken van een voorziene tiptoets op de handvaten van de rollator. De instelling ervan gebeurd via een specifiek hiervoor ontwikkelde app te voorzien op een via bluetooth geconnecteerde smartphone of tablet.

High tech & Low tech zorginnovatie

Om de stapveiligheid nog verder te vergroten werden de handvaten van deze rollator veel meer naar voor voorzien in het frame. In vergelijking met de standaard gekende rollator lijken ze zelfs verkeerd te staan. Maar dat is allerminst het geval! Het lichaamszwaartepunt valt hierdoor veel meer binnen het totaal gecreëerde wieloppervlak in plaats van erachter zoals bij een klassiekere loophulp. De 4 wielen worden hierdoor evenredig belast, waardoor er dus steviger kan gesteund worden op de loophulp zonder dat deze meteen de neiging heeft om voorwaarts te gaan rollen. Dit was voorheen vaak de reden om eventueel alsnog te kiezen voor een 2-wiels variant met rubberen doppen achteraan, waarbij de combinatie met roterende voorwielen geen optie was. Het aanvangen van het voorwaarts rollen van de Rollz Motion Rhythm Parkinson-rollator wordt dus pas gegenereerd door het zetten van de eerste stap & niet vanuit de voorgaande steunname erop wat vaak wel het geval is bij andere rollators. Bovendien verloopt hierdoor ook het aansturen met de rollator, zoals bijv. het nemen van een bocht, veel gecontroleerder.

Bijkomend is dit ter beschikking gesteld demotoestel voorzien van een ‘omgekeerde remfunctie’. De loophulp staat hierdoor steeds op rem, behalve wanneer beide remgrepen ingedrukt gehouden worden.

De bewoner gaat hierdoor nu letterlijk meer gecontroleerd op stap met de rollator in plaats van de rollator met de bewoner, met een rechtere aangenomen lichaamshouding. Deze specifiekere aangeboden geborgenheid resulteert in meer autonomie en veiliger stappen, wat het valrisico verder vermindert.

We komen binnenkort graag terug op de gemeten resultaten en met een evaluatie van deze fase in het innovatieproject. Na de paasvakantie testen de collega’s in Dijlehof een derde hulpmiddel uit: Ceriter, inlegzolen met druksensoren die het stappatroon kunnen analyseren en hierop reageren.

Meer info bij de kinesitherapeuten via: kine@dijlehof.be

Jo De Clercq
ComfortZorg & ZorgInnovatie Expert
Woonzorgnet-Dijleland

T: +32 467 09 97 44 | E : Jo.DeClercq@wznd.be