Veilig online in het WZC

Bescherm jezelf op het internet

Het internet is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven: e-mails, sociale media, online bankieren en aankopen. Criminelen spelen daar natuurlijk op in en zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om internetgebruikers te bedotten. Laat je dus niet vangen en wees op je hoede voor fraude, bedrog, virussen en onveilige websites!

Hoe kan je jezelf daartegen beschermen? We vatten het graag even voor jou samen!

Internetfraude en -oplichting

Bij de meest voorkomende vorm van internetfraude krijg je een e-mail of een sms met een link naar een valse website. Daar vragen oplichters naar jouw bankgegevens om geld te stelen van jouw rekening of om dingen te kopen met jouw kredietkaart.

Krijg je een e-mail met de boodschap dat jij de winnaar bent van een kansspel, dat er een enorme erfenis op jou wacht of dat je de kans krijgt om een exotische investering te doen … ? Dan zullen er hoogstwaarschijnlijk cybercriminelen achter zitten. Verwijder het bericht.

Pas op met online winkels waar bijvoorbeeld merkkleding met ongelooflijke kortingen wordt aangeboden. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar.

Virussen

1 op de 5 van de Belgen die het internet gebruiken, heeft al eens een computervirus gehad. Dat zijn programma’s die je computer, tablet of smartphone in de war brengen, gegevens verwijderen of informatie over jou stelen. Gebruik een anti-virus-programma om je toestel te beschermen.

Wat kan je zelf doen?

  1. Kies veilige paswoorden: geen voor de hand liggende woorden of eigennamen, 8 tot 12 karakters, combineer cijfers, letters, hoofdletters en leestekens.
  2. Wees waakzaam voor verdacht gedrag: klopt het e-mailadres van de afzender, is de spelling correct … en vooral jouw bank vraagt nooit zelf naar de pincodes van je bankkaarten.
  3. Maak je profielen op sociale media (Facebook, Twitter, Instagram …) zo veilig mogelijk met de privacy-instellingen en vraag raad bij twijfel.
  4. Geef nooit gevoelige informatie door via het internet.

 

Hulp of advies nodig?

Contacteer een medewerker van het woonzorgcentrum of mail naar: helpdesk@wznd.be