Pilootproject Lepelbrood

Bij JAVA Foodservice dragen ze graag hun steentje bij aan de zorg voor personen met dementie. Dat doen ze door op zoek te gaan naar oplossingen voor problemen die zich kunnen voordoen op vlak van de maaltijden. Daarbij luisteren ze graag naar de ervaring en expertise van oa. het zorgteam in woonzorgcentrum Dijlehof.

Bij gevorderde dementie kunnen kauw- en slikproblemen optreden door sensomotorische desintegratie, waarbij het gevoel en de controle in de mond/keelregio verstoord raken. Dat leidt tot verlies van zelfbewustzijn en eigenaarschap over dat deel van het lichaam. Net zoals we moeite hebben met knopen als onze hand slaapt, heeft dit sensorische verlies invloed op onze motorische vaardigheden in deze regio. Het is belangrijk te begrijpen dat kauwen en slikken sterk afhankelijk zijn van deze motorische processen. Dat aspect wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl dementie meer dan alleen verlies van korte termijngeheugen en desoriëntatie in tijd en ruimte omvat.” – Jo De Clercq, Woonzorgnet Dijleland.

JAVA Foodservice test momenteel ‘Lepelbrood – Spoon It’ uit en wij delen graag onze expertise met hen. In de week van 4 t.e.m. 8 september zijn enkele medewerkers, namelijk een ergotherapeut, logopedist en beleidsmedewerker aan de slag gegaan met het proefpakket van de producten.

De producten van Spoon It zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die geen boterham meer kunnen eten omwille van slikproblemen. De basisproducten zijn gemaakt van vers brood, wat zorgt voor een authentieke en lekkere smaak. Verder zijn er toppings in verschillende smaken beschikbaar. Het opzet was het testen van deze maaltijden bij bewoners met slikproblemen als alternatief voor de broodmaaltijd. En het resultaat?

De bewoners hebben lekker gegeten en waren blij wat inspraak te hebben over de smaak dankzij de verschillende toppings. Als algemene conclusie vonden wij dit lepelbrood een goede vervanging van de broodmaaltijd.” – medewerker Dijlehof.

Het team van JAVA Foodservice zal nauw blijven samenwerken met woonzorgcentrum Dijlehof en andere partners om te onderzoeken hoe ze dit inspirerende verhaal kunnen voortzetten. Uiteraard biedt lepelbrood een bredere oplossing dan enkel voor personen met slikproblemen als gevolg van dementie. Het kan een oplossing bieden voor iedereen die geconfronteerd wordt met een slikprobleem.  Samen streven we ernaar om op verantwoorde wijze bij te dragen aan de zorgsector en degenen die er het meest baat bij hebben.

Heb je nog vragen? Wens je meer info?