Milica uit Servië

Wij geloven als werkgever en als zorgende organisatie heel erg in de kracht van positieve verhalen, ervaringen van bewoners én van onze collega’s. Milica vertelde haar persoonlijke verhaal in huiskrant Wingerd – jaargang 25, herfst 2015.

Diversiteit - Milica 2015Mijn naam is Milica Novakovic en ik ben in Servië geboren in 1971. In Servië heb ik tien jaar in de horeca gewerkt en Landbouw gestudeerd. In 1998 kwam ik voor één jaar naar België om een specialisatieopleiding Landbouw te volgen. Tenminste dat was de bedoeling … maar het is anders gelopen. Na zeven maanden begon namelijk de oorlog in Joegoslavië, met een embargo als gevolg: niemand mocht het land meer in of uit. Na mijn opleiding heb ik mij laten regulariseren. Toen ik logistiek werk deed in een woonzorgcentrum in Leuven meende de hoofdverpleegkundige, die mij met de mensen bezig zag, dat ik beter in de zorg zou gaan werken. Aan de School voor Landelijke Thuiszorg heb ik dan een opleiding voor Verzorgende gevolgd, waarbij ik twee maanden stage liep in De Wingerd.

Ik heb echter eerst twee jaar in de thuiszorg gewerkt. Deze vereist geen werk in weekends en op feestdagen. Werk tijdens de werkdagen is gemakkelijker te combineren met de zorg voor twee kleine kinderen. Het werk hield echter hoofdzakelijk poetswerk in en ik bleek allergisch voor het poetsmiddel. Toen wou ik liever in een woonzorgcentrum werken. Daarvoor moest ik een extra-opleiding Zorgkundige volgen, met inbegrip van een stage, die ik in De Wingerd liep. Ik kreeg hier nadien werk in de ‘mobiele equipe’ waar in het begin slechts één late shift per week voorzien was, waarvoor ik een beroep moest doen op een babysitter voor de opvang van mijn kinderen. Momenteel hoef ik geen avondwerk meer te doen.

In Servië komt de familie op de eerste plaats. De kinderen zorgen voor hun ouders als deze hulpbehoevend worden; er zijn weinig rusthuizen. Zo zorgt op dit moment mijn zus in Servië voor mijn mama. Mijn kinderen brengen de grote vakantie in Servië door bij hun vader (mijn ex-man), die patisseriebakker is. Ik denk eraan om na mijn pensionering naar Servië terug te keren omdat mijn ganse familie daar woont. In België heb ik het meest moeite met het weer: het regent hier veel meer dan in Servië.

Ik hou van mijn werk en zou er niet graag mee stoppen. Ik ben emotioneel erg betrokken bij de zorg. Als een bewoonster een probleem heeft, zal ik nablijven om haar dit te laten uitpraten. Eigenlijk neem ik de problemen van het werk mee naar huis. Ik weet niet of ik anders te werk ga bij de zorg dan mijn Vlaamse collega’s. Ik geef eerlijk en ronduit mijn mening. Zo zal ik niets beloven als dit niet mogelijk is. Maar misschien hangt dit meer samen met mijn karakter dan met mijn cultuur. Bewoners merken wel eens dat ik uit het buitenland kom en vragen dan van welk land ik afkomstig ben. Typisch is dat ze dan niet weten waar Servië ligt. Maar als ik dan zeg dat Servië vroeger deel uitmaakte van Joegoslavië dan kunnen ze mij wel thuisbrengen.

 

Meer info: www.wingerd.info | Huiskrant Wingerd – herfst 2015