Meditatietuin - De Wingerd

Meditatietuin

Sinds oktober 2015 is er in De Wingerd een Spiritueel Zorgteam met een zestal medewerkers actief, dat aan bewoners, hun familieleden en medewerkers ondersteuning en verdieping biedt rond levensvragen, zingeving en geloof. Het woonzorgcentrum heeft geen kapel maar de collega’s creëerden ondertussen wel een “stiltehoekje” in een van de nieuwe lokalen van LDC Wijnveld. Ze willen nu ook het luwe gedeelte van de groene zone, waarover dit “stiltehoekje” uitkijkt omvormen tot een “meditatie-tuin”.

Doorheen de glazen wand creëren we één ruimte die bezinning faciliteert.

De meditatietuin zal uit drie delen bestaan: bovenaan in de tuin behoudt het Mariabeeld een prominente plek, een eerste nieuw element wordt een “gedachtenis-labyrint” en ten slotte leggen we ook een “verbondenheidstuin” aan. Alle drie de elementen buiten zullen zichtbaar zijn vanuit het “stiltehoekje” binnen.

Het “Maria-hoekje”

Voor vele bewoners met een katholieke achtergrond is de traditionele Mariaverering een aanzet die hen helpt om dieper spiritueel bewust te zijn. Het “Maria van Lourdes” beeld staat in de hoek van de tuin, langs het wandelpad. We plaatsen er een gemakkelijke halfronde tuinbank bij, met plaats voor enkele rolstoelen en voorzien de mogelijkheid om er discreet een kaarsje te ontsteken.

Het “gedachtenis labyrint”

Een labyrint biedt de mogelijkheid tot “loopmeditatie”, bezinning, heling en spirituele groei. Wij zien dit element als een ruimte, toegankelijk voor iedereen die zoekt naar spirituele voeding. Het bevordert verzoening met de ziekte, bij conflicten of een overlijden. Het schept ruimte voor reflectie over de eigen levenservaringen of het gedenken van bewoners die van ons zijn heen gegaan. Centraal, rond het gedenkbeeld van De Wingerd, worden de witte stenen met de namen van de overleden bewoners bijgezet.  Onder de appelboom plaatsen we een halfronde bank zodat ook hier een rust- en meditatiepunt ontstaat.

De “Verbondenheidstuin”

Dit deel van de tuin, het dichtst bij de glazen wand van het “stillehoekje”, leggen we aan als een bloementuin naar het Ying en Yang-model, met een watervalletje en een kleine rotspartij die uitnodigt om tot rust en verdieping te komen.

Meditatietuin - labyrint voorbeeld Meditatietuin - plattegrond

Geef om zorg en steun de realisatie van dit project !

Voor de grondwerken en verleggen van het wandelpad wordt er beroep gedaan op de tuinaannemer. Het labyrint, de granietmuur, de rotstuin met het watervalletje en het planten van de bloemen bouwen de collega’s in Leuven samen met vrijwilligers en bewoners.

Daarvoor rekenen ze op een budget van ruim 2800 euro:

 • 20 m bordersteen voor het labyrint
 • 36 m² onkruid werend gronddoek
 • 4 m³ schorschips
 • 370 getrommelde betonklinkers
 • 100 granietblokken voor muurtje
 • Wilgen-tuinwand
 • 1400kg rots
 • 15 m beplantingen met 6 grotere en 15 kleinere struiken
 • Planten, bloemenperk, rotsplantjes en gras
 • Bron-fontein, met pomp en filters
 • 2 halfronde zitbanken

Stort uw bijdrage op rekeningnummer BE63 7340 3603 5408 van Woonzorgnet-Dijleland VZW met vermelding “GIFT MEDITATIETUIN DE WINGERD”