Hoe brengen we 50.000 flessen aan de man?

Samen met woonzorgcentrum De Wingerd en hét Ontmoetingshuis van de Zorgcirkels Jongdementie stellen we u graag twee exclusieve Spaanse wijnen voor, die u niet in de winkel zult vinden. Geniet er zelf van of schenk iemand een mooi cadeau en steun het goede doel.

Rudi Thomassen, enthousiast vrijwilliger en recensent voor huiskrant Wingerd, nam de beide wijnen voor u onder de loupe (en in het glas).  We citeren uit het herfstnummer van jaargang 2019:

De rode en de witte wijn ‚Etéreo‘ komt uit Chinchilla de Montearagón. Dat ligt in het zuidoosten van Castilië, vlak bij Albacete, op ongeveer twee uur rijden ten zuidwesten van Valencia. De geografische herkomstbenaming „IGP Vino de la Tierra de Castilla“ werd pas in 1999 officieel, maar het wijngebied heeft al een erg lange traditie. Don Quijote dronk zeer zeker wijn uit dat gebied, want de Mancha ligt er middenin…

Het is er overwegend droog, met matig koude winters en hete, droge zomers. De wijngaarden voor de Stéreo liggen op 1000 m hoogte: wat vriesnachten in de winter kunnen dus zeker bijdragen tot de kwaliteit van de wijn. Een grote variatie van druiven kan er goed gedijen, een aantal druivensoorten van Franse oorsprong leveren door terroir en klimaat onverwachte, rijke verrassingen op. De wijnen leveren Spaanse zon in de fles.

Een teken van bijzonder goede vinificatie: zowel de witte als de rode wijn zijn naar huidige maatstaven matig in alcoholgehalte: 12,5 voor wit en 13,5 voor rood. Een kwalitatief zo heerlijke wijn met matig alcoholgehalte heeft het grote voordeel dat als u hem drinkt een tweede glas tot bijkomend genot kan leiden, zonder het gevolg dat u meteen in de rol van Don Quijote wegzakt en een Sancho Panza nodig hebt om u op het rechte pad te houden.

De witte wijn ging verrassend open als een kunstvolle waaier: hij ontvouwt een bloemige geur die zijn verleidelijke belofte houdt in de smaak, aangenaam rond en tegelijk levendig, mooi evenwichtig. (Neus die doet denken aan lychee, citrus en een vage toets banaan…) Hij heeft een lange afdronk. De subtiliteit is het resultaat van een geraffineerde compositie uit 58% Sauvignon Blanc en 42% Chardonnay, en bij deze laatste ook een beetje rijping op houten vat. Wij vonden hem ideaal als aperitiefwijn, maar hij bleek ook best lekker bij een slaatje me wat zeevruchten en bij een (jonge) schapenkaas, zelfs bij een sneetje rauwe gedroogde ham.

De rode wijn is een half jaar gerijpt op grote vaten van Franse eik. Die geeft een minder dominante houttoets af dan de Amerikaanse, de fruitige smaak blijft dus lekker dominant. Intussen verhoogt de houttannine wel de stevigheid (en bewaarbaarheid) van de wijn: na drie dagen (overgegoten in 25-cl-flesjes, door het overgieten lichtjes met zuurstof verrijkt dus) bleef de wijn nog steeds lekkerder worden. Zorg er dus voor dat u binnen een paar jaar nog een paar flessen over hebt!
Ook hier een verrassende samenstelling: 25% Garnacha Tintorera, 40% Petit Verdot en 35% Cabernet Sauvignon. Hoewel de druiven van Franse oorsprong het merendeel uitmaken is de Etéreo toch een wijn die ‚Spaans‘ smaakt!. Spaanse rode wijn is altijd minder gebaat bij Franse of erg geprononceerde kazen dan bij vleesgerechten, deze wijn past zeker bij een heel veelzijdige keuken.

De wijnen zijn te koop bij het onthaal van De Wingerd en in hét Ontmoetingshuis aan € 10 per fles. Bij aankoop van 12 flessen, 1 fles gratis en de winst gaat integraal naar de werking van de Zorgcirkels Jongdementie.

De Warmste Week 2019

Zorgcirkels Jongdementie is ook dit jaar weer één van de goede doelen tijdens de Warmste Week en de collega’s van de Zorgcirkels zoeken maar liefst 500 personen of teams die de uitdaging aan willen gaan om 100 flessen van deze exclusieve wijnen te verkopen!

Neem je de handschoen op?

Contacteer dan Riet Buvens in hét Ontmoetingshuis:
CVBA-SO Zorgcirkels Jongdementie: ’s
Hertogenlaan 97 | 3000 Leuven
tel. 016 29 50 59
e-mail: zorgcirkelsjongdementie@zcjd.be