Goed leven en werken bij Woonzorgnet-Dijleland
Het eerste Wijnveldseminarie op woensdag 31 mei 2017 bleek een bron van inspiratie. Prof. dr. em. Manu Keirse, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Woonzorgnet-Dijeland vzw, mocht in de nieuwe zalen van het lokaal dienstencentrum verbonden aan De Wingerd in Leuven een 70-tal deelnemers ontvangen: “Welkom in dit huis. Maar van wie is dit huis? Het is het huis van de mensen, mensen met dementie, de mensen die hier wonen. Het is niet mijn huis. Dit huis is gebouwd voor de gemeenschap rondom. Bijna 35 jaar geleden bouwden we een oud kloostergebouw in de Noormannenstraat om tot een rusthuis voor mensen met dementie. Een plaats waar ik zelf nooit heen wilde. Maar sindsdien is er veel veranderd. We hebben veel geleerd van de mensen, mensen met dementie.”
Een pluim voor iedereen die van ver of dichtbij betrokken is bij de zorg voor mensen
Na een beklijvende getuigenis over diens eigen vader en het verlies van de greep op de dingen, het verlies van schakels en het aanvaarden van de rimpels in het geheugen, kaderde voorzitter Keirse trefzeker de gezamenlijke zoektocht naar meer levenskwaliteit voor de bewoners, waardevolle mensen met dementie. Want de menselijke waarde mag nooit alleen op intellectuele capaciteiten of cognitie gestoeld zijn. Dementie is in De Wingerd een normaal deel van het leven. Mensen met dementie behouden het vermogen om te genieten van de kleine dingen, het vermogen om lief te hebben en het vermogen om liefde te ontvangen.
Ceciel Heijkants en Hanneke Beerens (foto), wetenschappelijke onderzoekers bij het Nederlandse Trimbos-instituut schetsten op hun beurt een haarscherp beeld van goede dementiezorg en welbevinden. Een reeks stellingen en uit het leven gegrepen situaties dagen de aanwezigen uit om zelf na te denken over goede zorg zoals we die zelf zouden willen ervaren, en over aandacht voor het welbevinden van mensen met dementie.
Wat is kwaliteit van leven? Hoe valt dit alles te meten? Rendeert dit ook voor het welbevinden van de zorgverstrekker?
We komen uit een klassiek medisch model, waarbij mensen met dementie in het ziekenhuis behandeld werden. De ervaringsgerichte zorg leerde ons dat de mensen hun capaciteiten behouden om te voelen en lief te hebben. En zo komen we vandaag tot een persoonsgerichte benadering in de zorg voor mensen met dementie. Persoonsgerichte zorg verhoogt de kwaliteit van leven, verbetert het welzijn, verlaagt het risico op depressies en vermindert daardoor ook de nood aan psychofarmaca. Die effecten voor de bewoner zijn objectief meetbaar.
Persoonsgericht werken zorgt voor meer betrokkenheid onder de medewerkers, betrokken bij de bewoners en betrokken bij de organisatie. Dit leidt dan weer tot meer tevredenheid en meer welbevinden bij de zorgverstrekkers. Het welbevinden van de medewerker is bovendien bepalend voor het ervaren van kwaliteit in de bewonerszorg. Die praktijktoets bepaalt in dit woonzorgcentrum al enkele generaties de zorgvisie. En in die visie zijn we als organisatie verplicht om zorg te dragen voor elkaar.
Dat doen we ondertussen al 35 jaar in De Wingerd en die opdracht delen we vandaag in alle woonzorgcentra en met alle medewerkers en vrijwilligers van Woonzorgnet-Dijleland. Wij bouwen samen aan de toekomst!