Manu Keirse - Ereteken Vlaamse Gemeenschap 2018

Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap 2018

Prof. Dr. Manu Keirse, voorzitter van Woonzorgnet-Dijleland VZW,  ontving het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap als waardering voor zijn werk in België en Nederland en expertise waar het over verdriet, rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. Deze worden uitgereikt op 11 juli 2018, de Vlaamse feestdag, door de Vlaamse Regering aan personen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, vanwege hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen.

Proficiat en van harte !

Als student heeft Manu Keirse jarenlang als vrijwilliger gewerkt op de kankerafdelingen van de Leuvense ziekenhuizen en zich zo verdiept in de moeilijke omgang van patiënten, hun familie, artsen en verpleegkundigen met verdriet, angst en verlies. Gedurende zijn opleiding en zijn latere professionele carrière wilde hij daar een antwoord op bieden, onder andere als directeur van de Patiëntenbegeleiding van de Universitaire Ziekenhuizen van de KU Leuven. Zijn ervaringen geeft hij door in het vak ‘verdriet’ aan de geneeskundestudenten van de KU Leuven en aan de studenten van de faculteit Gezinswetenschappen in Brussel.

De 13 andere gelauwerden waren achtereenvolgens: schrijver dichter en journalist Gaston Durnez, monument van de radio Lutgart Simoens, emeritus hoogleraar LUC rector Harry Martens, hoofdimam van de Gentse El Fath moskee Khalid Benhaddou, cardioloog en professor aan de VUB Pedro Brugada, manager van het jaar en gewezen VBO voorzitster Michèle Sioen, gewezen topambtenaar Guido Decoster (postuum), directeur van het centrum LUCAS aan de KU Leuven Chantal Van Audenhove, hoofdarts aan het AZ Herentals en SPORTA bezieler Toon Claes, weervrouw en klimaatdeskundige Jill Peeters, drijvende kracht bij Boeren op een Kruispunt vzw Riccy Focke, de grondlegger en bezieler van de circulaire economie Willy Verstraete en mecenas Adriaan Raemdonck oprichter van de oudste galerie voor hedendaagse kunst in Vlaanderen.

 

De personen aan wie een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap toegekend wordt, worden opgenomen in een officieel ledenboek.