Dementievriendelijk ontwerpen

We laten ons bij de vernieuwbouw van WZC Ter Meeren inspireren door ‘design voor dementie’ en kijken door een virtuele ‘dementiebril’ naar de architectuur en de interieur inrichting om de wereld te visualiseren zoals bewoners met dementie die ervaren. 

Het is al langer geweten dat bijvoorbeeld de contrastwaarde van vloerbekleding en wanden belangrijker is dan de kleur. Zo zou kleur nog slechts geregistreerd worden door 40%  van alle personen met (gevorderde) dementie. De meesten van hen ervaren de omgeving dus in tinten van grijs en hun zicht wordt hoofdzakelijk bepaald door licht en donker.

Omdat we vier nieuwe kleinschalige woningen realiseren voor personen met dementie, zoeken we naar de correcte LRV (Light Reflection Value) verhoudingen voor het interieur. Dit houdt rekening met een verlies van visuele zintuiglijke waarneming en een door dementie wijzigende prikkelverwerking in het brein. Wie ontwerpt voor personen met dementie maakt dus keuzes aan de hand van scores op een schaal waarbij zwart een 0-waarde toegekend krijgt en zuiver wit 100.

De woning past zich aan aan de bewoner, niet omgekeerd.

Als een bepaald type vloerbekleding een score 20 draagt en een voorgestelde kleur verf voor de muren een score 5, dan resulteert dat in de contrastwaarde 15. Simpel. Nu vermijden we echter tussenwaarden en alles tussen 0 en 10 want die scores bieden nauwelijks contrast. We kijken op de LRV-schaal naar scores boven 30, die kleurencombinaties en tinten zorgen namelijk voor een verbeterde zichtbaarheid.

Waarom doen we dat? Omdat we de autonomie van de bewoners willen vergroten. We passen het binnenhuisontwerp aan vanuit de juiste LRV-verhoudingen zodat mensen zich makkelijker zullen kunnen oriënteren in de gang, beter hun weg vinden in hun eigen slaapkamer of sneller het toilet zien staan in de badkamer. Zoek maar eens witte closetpot tegen een witte wand in een ruimte met fel licht en een bleke vloer. Dat doen we ook in Neerijse dus anders!

Meer weten?

Ben je benieuwd naar het eindresultaat en de verwachte effecten?
Wil je meer weten over de ‘Dementia Design Principles’ en ontwerpen aan de hand van de ‘Light Reflection Value’?

Met dank aan Liesbeth en Dominique van de firma Tarkett voor het deskundige advies.