Basisvorming ouderenzorg

Naast de normale verouderingsprocessen zien we bij bewoners ook een toename van diverse aandoeningen, met functieverlies of uitval tot gevolg, gebundeld in ‘de 7 geriatrische reuzen’. Als onderdeel van onze basisvorming ouderenzorg, die we aan alle nieuwe zorgmedewerkers aanbieden, leert men de complexiteit van ouderenzorg kennen, voelen, ervaren en daardoor (h)erkennen.

Professor Dr. Bernard Isaacs (1924-1995) was beslist een giant of geriatric medicine, een reus in de geriatrische wetenschappen. Hij lanceerde na zelf jarenlang onderzoek te hebben gedaan de vier i’s van het ouder worden: impairment of intellect (cerebral dysfunction), incontinence, immobility en instability. Vrij vertaald naar het Nederlands: intellectuele degeneratie, incontinentie, immobiliteit en instabiliteit. Aan Prof. Isaacs terminologie ontlenen we trouwens ook de benaming ‘geriatrische reuzen’.

Hij verwees er zowel mee naar het statistisch frequente voorkomen als naar de grote persoonlijke last van de beschreven ouderdomskwalen. Het duurde niet zo lang vooraleer er een 5de i bij kwam: impaired vision & hearing oftewel het verminderd zicht en gehoor. Nu tellen we al 5 reuzen die het ouderworden sterk bepalen en naar sociaal isolement kunnen leiden. De 6de en de 7de i vinden we in de medische aspecten: inantion en intoxication, zijnde algemene verzwakking en (over)medicatie.

Ik kan en voel meer dan je denkt

Naast een stukje klinisch redeneren, brengt ouderenzorg gelukkig nog veel meer met zich mee en dat maakt het werk net zo boeiend. Een bewoner kan vaak nog meer dan we soms denken en vanuit verschillende invalshoeken proberen we de zorgvrager beter te begrijpen.

  • Wie is eigenlijk die bewoner? Wat heeft die te bieden?
  • Ben je bereid zijn levenspad mee te bewandelen? Hoe pas jij de zorg daar zoveel mogelijk op aan?
  • Word je door de vele beperkingen van de oudere niet verblind waardoor je de mogelijkheden niet meer ziet?
  • Staat je eigen vurige wens om ‘te helpen’ de zelfstandigheid van de bewoner, niet in de weg?

Het open vormingsaanbod van Woonzorgnet-Dijleland is nog maar net van start gegaan, maar de eerste twee workshops ‘Functieverlies, ik kan meer dan je denkt’, waren al helemaal volgeboekt. Het zelf aan den lijve ervaren in aangepaste behendigheidsproeven en de 7 geriatrische reuzen invullen met de eigen ervaringen en met casussen uit het werkveld blijkt een uitermate inspirerende en motiverende methodiek. De absolute topper tijdens deze eerste sessies was Wim, een bewoner met Parkinson, zijn beklijvende getuigenis kreeg de zaal na slechts enkele woorden al muisstil.

Een totaalervaring, bijzonder leerrijk, een dag om niet meer te vergeten!

Meer weten?

Karin Vandoorne
projectcoördinator & beleidsmedewerker WZC Dijlehof
E: karin.vandoorne@dijlehof.be | T: 016 29 31 42

Mike Smeulders
woonzorgcoördinator & beleidsmedewerker WZC Keyhof
E: mike.smeulders@keyhof.be | T: 016 47 98 10