Asya uit Turkije

Wij geloven als werkgever en als zorgende organisatie heel erg in de kracht van positieve verhalen, ervaringen van bewoners én van onze collega’s. Asya vertelde haar persoonlijke verhaal in huiskrant Wingerd – jaargang 25, herfst 2015.

Diversiteit - Asya 2015Mijn naam is Asya Akgül en ik ben 28 jaar geleden geboren als Koerd in Turkije. Toen ik 3 à 4 jaar was, zijn mijn ouders naar België gekomen als politieke vluchtelingen. Ik heb één jaar verpleegkunde gestudeerd en dan mijn studie afgebroken. Tijdens deze studie heb ik stage gelopen in De Wingerd, na dat jaar werd ik opgebeld om er te komen werken als zorgkundige. Ik werk nu in woning 9 en vind de sfeer in De Wingerd heel aangenaam: de bewoners leven er aan hun eigen tempo en nemen samen deel aan activiteiten. In andere rusthuizen wordt de zorg soms tegen de klok verstrekt en worden de bewoners nadien aan hun lot overgelaten.

In Turkije zijn geen woonzorgcentra. Oudere mensen worden opgevangen door hun kinderen en gaan bij hen inwonen. Dat geldt ook voor mensen met dementie. Een oom van mij heeft dementie en woont samen met zijn vrouw in bij zijn dochter. De cultuur is er anders dan hier. Ouders zeggen tegen hun kinderen: ‘later komen wij bij jou wonen’. De ouders hebben voor hun kinderen gezorgd; later worden de rollen omgekeerd en zorgen de kinderen voor hun ouders. Dat zal ik later ook doen voor mijn vader, ook al werk ik voltijds. Mijn broers en zussen zullen mij daarbij trouwens steunen. In België is de opname van ouderen in een woonzorgcentrum heel vanzelfsprekend. Vanuit mijn cultuur heb ik dat moeten leren begrijpen.

Toen ik als zorgkundige begon te werken waren mijn ouders daar fel tegen. Ze begrepen niet dat ik oudere mannen en vrouwen moest wassen en moest helpen met eten. Toen ze zagen dat ik mijn job graag deed, zijn ze langzaam maar zeker van idee veranderd. Nu zijn ze trots op mij. Vanuit mijn cultuur heb ik een groot respect voor ouderen en dat neem ik mee in mijn manier van zorg verlenen. In Turkije staan jongere mensen in het openbaar vervoer bijvoorbeeld automatisch recht voor oudere mensen: een klein voorbeeld maar wel heel typerend. Ik vind het belangrijk dat de bewoners er mooi en verzorgd uitzien. Dit is vaak het enige wat ze nog hebben en ik zie het als mijn taak van zorgkundige hierover te waken.

 

Meer info: www.wingerd.info | Huiskrant Wingerd – herfst 2015