300ste energiecoöperant

We zijn vanaf nu ook ‘aandeelhouder’ van Druifkracht de lokaal verankerde energiecoöperatie voor de druivenstreek: als 300ste lid werden we gisteravond officieel geaccepteerd als coöperant. De 550 zonnepanelen op onze daken produceerden de eerste maanden van 2021 boven verwachting dankzij de vele uren lentezon.

De 267 zonnepanelen op het dak van woonzorgcentrum Keyhof in Huldenberg en de 283 panelen in het zonnedak van woonzorgcentrum Ter Meeren in Neerijse zorgen sinds begin 2021 voor hernieuwbare energie. Dit niet alleen dankzij de kracht van de zon, maar vooral dankzij de samenwerking van de coöperanten. Onze samenwerking is de start van een belangrijke reeks participatieve burgerprojecten in het eerste operationele werkjaar van Energiecoöperatie Druivenstreek.

Wij kozen voor Druifkracht met drie ijzersterke argumenten: 1/ het is een burgercoöperatie uit de eigen regio waarvan bewoners, familie en medewerkers ook lid kunnen worden, 2/ we leveren zo een positieve bijdrage  aan de omslag naar hernieuwbare energie en 3/ met deze structurele samenwerking brengen we de jaarlijkse stroomfactuur omlaag want de opgewekte elektriciteit wordt grotendeels meteen in het woonzorgcentrum zelf verbruikt.

De verwachte jaaropbrengst van beide zonnedaken bedraagt respectievelijk 229 megawattuur (het gemiddeld jaarverbruik van zo’n 66 gezinnen) en daarmee besparen we 46 ton op de globale CO²-uitstoot. De eventuele overschotten worden in het openbare elektriciteitsnet geïnjecteerd en doorgeleverd aan de coöperanten van energiedistributeur Ecopower.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen bekleedt een prominent plaats in onze visie op zorg dragen voor ouderen, voor elkaar en voor onze omgeving!