Wat is Duurzaamheid?

Duurzaamheid betekent simpelweg het zorgen voor onze planeet zodat toekomstige generaties er ook van kunnen genieten. Het gaat over het vinden van een balans tussen onze behoeften en het beschermen van de natuurlijke omgeving. Dit betekent zuinig omgaan met energie en water, het verminderen van afval, en kiezen voor milieuvriendelijke producten en praktijken.

Wat is Green Deal Duurzame Zorg?

Green Deal Duurzame Zorg is een initiatief van de Vlaamse overheid; het spoort met vier duurzame thema’s de hele zorgsector aan om klimaatverandering aan te pakken.

WZC Ter Meeren sluit zich aan bij deze oproep om extra inspanningen te leveren om de ecologische voetafdruk van onze woonzorgcentra te verkleinen. Verschillende acties zijn reeds gestart.

“AANVULLEN … input Zoltan …”

Maar wat kan “ik” doen?

Ongetwijfeld leeft er nog veel meer, zien we regelmatig – eerder kleine – zaken waarvan we denken, dat zou toch beter moeten kunnen:

  • Wordt er (te veel) eten weggegooid?
  • Wordt echt alle afval gesorteerd?
  • Hoeft al dat afval?
  • Wat doe ik met oude batterijen?
  • Zijn dit nu de producten die ikzelf ook zou kopen?

Wat doe IK thuis wel, maar hier nog niet?

 

Vele kleintjes maken een groot. En het aanpakken van vooral die kleinere zaken, zaken waar we zelf iets kunnen aan doen en waar we zelf mee aan de slag gaan, maakt dat een organisatie in de diepte verduurzaamt. En de organisatie, dat zijn wij allemaal: medewerkers, bewoners en familie!

Dit gaan we de komende maanden oppakken, tijdens de team-meetings, met het ‘Ter Meeren-parlement’, tijdens een praatcafé en op de personeelsvergadering.

Wim Verheyen, broer van Els Verheyen en vrijwilliger in Ter Meeren, zal ons hierbij assisteren.