Dijlehof riksja

Fietsen voor alle leeftijden

Het project “Fietsen voor alle leeftijden” kadert helemaal in onze visie en inspanningen van de voorbije jaren om de bewoners van woonzorgcentrum Dijlehof extra te laten bewegen en maximaal te participeren aan het buurt-, stads- en verenigingsleven.  We startten met “donderdag wandeldag”, voerden een sensibiliseringscampagne, “Dijlehof verplaatst zich groen” en organiseerden een “dag van de lege parking”.

Maar nog niet iedereen kwam aan bod, met name voor een aantal bewoners zijn er meer inspanningen nodig omdat zij zich met een rolstoel verplaatsen. Het “zwembadproject” gaf daar een passend antwoord op: rolstoelafhankelijke bewoners vrij laten bewegen en ontspannen in het water. Hetzelfde willen we nu bereiken met ‘aangepast’ fietsen.

Fietsen is een activiteit die iedereen kent, maar niet meer iedereen kan het omwille van de diverse vaardigheden die het fietsen vereist. Gelukkig bestaan er ondertussen fietsmodellen waarbij elke bewoner de kans krijgt om die fietservaring te herbeleven. Naast de mogelijkheid om binnen in de kine-zaal te fietsen op een hometrainer, willen we deze bewoners nog liever weer naar buiten in de stad brengen. We gaan fietsen met een doel voor ogen: koffie drinken op een terras, Leuven verkennen, iemand in de buurt een bezoek gaan brengen, …

We kozen voor twee types fietsen, die ondertussen al ruim werden uitgetest:

De Fun2Go is een duofiets, een driewieltandem met elektrische ondersteuning waarbij de gebruikers naast elkaar zitten. Een persoon stuurt, beiden kunnen trappen en hebben een goed zicht op de weg en de omgeving. De gebruikers van de Fun2Go-fiets kunnen vlot met elkaar communiceren dankzij de zitpositie die ook het op- en afstappen vlot mogelijk maakt.

De Riksja is een heel ander type fiets waarmee je, eveneens met elektrische ondersteuning, twee passagiers vlot kan verplaatsen. Groot en klein, jong en oud kunnen van zo’n ritje genieten. Maar voor rolstoelafhankelijke bewoners is het een prettige fietservaring en voel je je even vrij omdat je je rolstoel kan achter laten. Terrasje doen? Uitstappen hoeft niet: vanuit de comfortabele Riksja kan je iets eten of  drinken. Een veiligheidsgordel is voorzien, net als een wegklapbaar voetsteuntje om het in- en uitstappen te vereenvoudigen.

Dit sportieve en uitdagende project steunen, kan op 2 manieren:

1. Draag uw steentje bij met een gift door storting op het rekeningnummer: BE97 7364 0312 0849 met vermelding van uw naam en ‘Fietsen voor alle leeftijden’.

2. Meld jezelf aan als vrijwillige chauffeur om eens een ritje te maken me de bewoners! Loop even langs het onthaal bij je bezoek aan het woonzorgcentrum of stuur een berichtje naar: karin.vandoorne@dijlehof.be