Het Pendelfonds

Het pendelfonds subsidieert duurzaam woon-werkverkeer. Een subsidieaanvraag werd in 2015 ingediend.  Eind 2016, tijdens de week van de mobiliteit, belooft Vlaams minister van Mobilieit drie bedrijven uit Vlaams-Brabant financiële steun. Woonzorgnet-Dijleland valt in de prijzen. Met  de beloofde extra middelen krijgen we nu een duwtje in de rug om onze bijdrage in duurzaamheid nog meer kracht bij te zetten

De weg naar duurzaam woonwerkverkeer is niet nieuw. Het begon allemaal al enkele jaren geleden. Enkele pioniers, met elk een eigen target, ruilden de wagen in voor de fiets, het openbaar vervoer of een combinatie van beiden. De mobiliteitsanalyse, uitgevoerd in 2013 bracht het woonwerkverkeer van de 450 medewerkers in kaart. Naast het mobiliteitsprofiel kregen we ook zicht op het bereikbaarheidsprofiel en de potentiële mogelijkheden. Deze studie en een lijst aan reeds uitgevoerde acties  (dag van de lege parking, Dijlehof verplaatst zich groen…) vormden een sterke basis om  een subsidiedossier bij het Pendelfonds in te dienen.

De belangrijkste actie is het leasen van stadsfietsen en elektrische fietsen aan de medewerkers. De subsidie en het leasingprincipe maakt het erg aantrekkelijk voor de medewerkers die nog twijfelen om de overstap te maken van auto naar een duurzaam alternatief.

Voordelen? Medewerkers kunnen de elektrische fiets  gedurende een overeengekomen periode uitproberen, betalen slechts de helft van de leasekosten, krijgen 2 jaarlijks een gratis preventief onderhoud en gratis herstel van schade ten gevolge van normaal gebruik is inbegrepen. Bovendien is de fiets 7 dagen op 7 van de gebruiker die er ook tijdens de vrije dagen van kan genieten.

Naast de individuele leasing voorzien we in elk woonzorgcentra een dienstfiets die kan gebruikt worden voor verplaatsingen tussen de verschillende woonzorgcentra en als vervangfiets bij pech. We stellen ook een plooifiets ter beschikking voor de medewerkers die gemengd woonwerkverkeer willen uitproberen.

… en rijden maar …